Miért gyenge a WIFI?

wifi

Elhelyezkedsz kényelmesen a saját szobádban a kanapédon és csak arra vágysz, hogy gyorsan letöltsd a leveleidet vagy az ismerősöd által küldött dokumentumot vagy akár csak youtube videókkal múlasd az idődet. Azonban a gondtalan neten való szörfözés helyett sem a kapcsolódás nem megy gyorsan, sem az egyes lapok betöltése. Pedig a nappaliban vagy az ismerősödnél minden olyan szuperül működik. A te szobádban miért nem megy ez ugyanolyan jól!? Wifi probléma …vagy mégsem!?

netcard

Nos! Ahhoz, hogy gyors interenet elérés legyen, sok-sok feltételnek kell teljesülnie. Először is az eszközöknek (PC-k, Okostelefonok, tabletek, notebookok, stb…) mennyiségileg és minőségileg is megfelelő csatlakozási lehetőségre van szüksége, amivel képes a router felől érkező adatforgalmat fogadnia. Természetesen a mennyiségi feltétel nem azt jelenti, hogy pl. 2 db hálókártyát kéne beszerelni a PC-nkbe, hanem pl. vezetékes (LAN) csatlakozás esetén a régebbi 10/100 hálókártyákat, a jelen kornak megfelelő 10/100/1000, azaz gigabites hálókártya lesz a megoldás. Ha nem ilyen van a PC-nkben, akkor mindenképpen érdemes ennek cseréjét megfontolnunk. Sajnos notebooknál ilyen fejlesztés nem lehetséges, mert az alaplapba integrált hálókártyát nem lehet cserélni, bővíteni – így csak új eszköz (notebook) beszerzése lehet a megfelelő megoldás. Persze az újabb notebookokon elsősorban vezeték nélküli (WIFI) csatoló van – így a tabletekhez és okostelefonokhoz hasonlóan, LAN porttal – a nagyobb méretűek kivételével – nem rendelkeznek.

wifi-card

A vezeték nélküli csatlakozást is lehet azonban mennyiségileg és minőségileg csoportosítani, ill. fejleszteni. A régebbi csak 2,4 GHz-es hullámon működő WIFI csatolókkal rendelkező eszközöket vagy PC-kbe helyezett WIFI-kártya helyett, újabb típusú 5 GHz-en is működő eszközökre cserélhetjük. Ez főleg ott szükséges feltétel, ahol kis területen sok egymást zavaró WIFI-hálózat található, mint pl. társasházakban, irodaházakban, stb… Tehát fontos, hogy az internetre csatlakoztatni kívánt eszközeink rendelkezzenek korszerű csatolókkal a hálózat felé.

cable

A másik alapvető feltétel, hogy az elérhető internetes szolgáltatók közül ki válasszuk azt, aki megfelelő minőségű és sebességű vezetékkel rá tud minket – pontosabban a routerünket – csatlakoztatni az internetes gerinchálózatra! Nos ez az a feltétel, amit sajnos a legkevésbé tudunk befolyásolni 🙁 Hisz, ha nincs szerencsénk és a területen csak 1 szolgáltató van vagy hiába van több, de mindegyik ugyanazt a fizikai vezetéket vagy kábelt használja, akkor sajnos könnyen elképzelhető, hogy az lesz a gyenge láncszem köztünk és a nagyvilág között 🙁 Ekkor csak azt tehetjük, hogy megbizonyosodunk a felől, hogy azt a legnagyobb csomagra vagyunk-e előfizetve, amit garantáltan biztosítani is tud az internetes szolgáltató. Ha viszont több szolgáltató és főleg több fizikai internetes szolgáltatás közül is választhatunk, akkor érdemes a legkorszerűbbet kiválasztanunk, mert még akkor is jobban járunk, ha egy korszerűbb fizikai hálózaton rendelünk meg egy kisebb névleges sebességű szolgáltatást, mint egy régebbi hálózaton a legnagyobbat. Tehát, ha elérhető a területünkön optikai üvegszálas hálózat, akkor mindenképpen érdemes azt választanunk, mert ez jelenleg a legkorszerűbb fizikai hálózat. Ha csak koax-kábellel kialakított fizikai hálózat van a területünkön, akkor már biztosan nem mi leszünk az országos internetes gyorsasági bajnokok. Azonban ne keverjük össze az utcán található fizikai vezetéket, az onnan leágazó és a routerünkig vezetett fizikai kábellel! Ugyanis elképzelhető, hogy az utcai vezeték optikai üvegszál, de a leágazó vezeték koax-kábel. Ebben az esetben a jó minőség feltétele szinte ugyanúgy teljesül, mintha az optikai üvegszállal kapcsolódnának a routerünkig. Tehát ha koax-kábelt látunk csak, még nem kell egyből rosszra gondolnunk!

ArcherC7-router

Ha a fenti alapvető feltételek teljesülnek, akkor már csak a saját otthoni vagy irodai hálózatunkat kell megfelelő minőségben és mennyiségben kiépíteni! Ennek a hálózatnak a szíve és agya is egy “személyben” a router. A routerünk az a berendezés, ami egyik oldalról (WAN port) az internetes utcai hálózat felé kapcsolódik, általában egy modemen keresztül. A modem, amit általában a szolgáltató biztosít, az utcai fizikai hálózatról jövő és menő elektromos jeleket konvertálja szabványos jelekké, a routerünk számára. A routerünk másik fele pedig a saját hálózatunkkal van kapcsolatban. Gyakorlatilag úgy kell elképzelnünk, hogy minden eszköz és az internet kommunikációja ide fut be és a megfelelő címzetthez innen irányítódik oda. Ez IP-címek, MAC-címek és egyéb feltételek alapján a router választja ki, és irányítja a forgalmat, hogy minden oda menjen, ahová azt mi szántuk, ill. ami neki – bizonyos feltételek alapján, előre be van neki állítva. Tehát egyáltalán nem túlzás a routert a hálózatunk agyának tekinteni. A routerünk a hálózat irányába fizikai vezetékkel és fizikai vezeték nélküli formában is megvalósulhat. A vezetékes hálózat csatlakozásához a routereken általában 4 db sorszámozott LAN port van kialakítva, a vezeték nélküli hálózatot pedig a mindenki által ismert WIFI hálózati protokollon keresztül valósul meg. Ezért nem kell bizonygatni, hogy kiemelt jelentőségű, hogy routerünk szintén korszerű és a megfelelő kondícióban legyen.

ArcherC2-ap

A márkáktól és típusoktól függetlenül kijelenthető, hogy a magasabb árat nem csak a nagyobb átviteli teljesítményért, azaz gyorsaságért, hanem a router extra szolgáltatásaiért kell kifizetnünk, a márkák brandjén kívül. Tehát érdemes nem a legalsó árkategóriába tartozó routert választanunk, de nem feltétlenül kell a legdrágább kategóriát választanunk! Azonban mindenképpen olyan routert válasszunk, ami már a korszerűbb 10/100/1000, azaz gigabites sebességet kínálja, valamint a WIFI a 2,4 GHz-en kívül, 5 GHz-en is tud sugározni. Mivel a router WIFI adó-vevőként is funkcionál (AP – acces point), ezért általában a routerünk látja el az ezt a feladatot is.

A WIFI fizikai hatósugara törvényileg korlátozva van, ezért drágább router sem sugározhat ennél a limitnél nagyobb teljesítményen. Tehát ha a router által sugárzott WIFI jel már nem elég erős, akkor az alábbi lehetőségeink vannak, a gyenge jel “erősítéséhez”. Először is általában rossz helyen van, tehát megfelelő helyen kell a routert elhelyezni! Ugyanis a szolgáltató kivitelezői az utcáról bejövő fizikai kábel első faláttöréséhez telepítik értelemszerűen a modemet és a mellé a routert is. Ebben az esetben a routerünk kb. fele hatósugarát a lakásunkon kívülre fogja sugározni, ami max. a szomszédunk orra alá fog borsot törni. Tehát érdemes előre gondolkodni és a szolgáltató kivitelezőkkel a lakásunk közepére vezetni az utcáról leágazó fizikai kábelt. Ha előre kiépítünk egy védőcsövet – elkülönítve az erősáramú vezetékektől, akkor biztosan nem az abban való kábelvezetés probléma a szolgáltató részéről és a kábel látványa sem fog senkit zavarni.

extender

Ha a router a lakásunk közepén van, akkor is előfordulhat, hogy egyes helyiségekben már túl nagy veszteséggel sugározna – így további jelerősítő berendezések telepítésére lehet szükség. A legegyszerűbb kiegészítő berendezés egy konnektorba dugaszolható un. WIFI extender. Ehhez a kiegészítő berendezéshez nem szükséges fizikai vezeték, csupán a router és a távoli helyiség közé kb. középtávolságban be kell dugaszolni egy szabad konnektorba és a routerre való “rátanítás” után ez is AP-ként működik. A tapasztalatok alapján, azonban nem ajánljuk fix telepítésre, mert időnként elveszíti a jelet és ilyenkor újraindítás szükséges. Azaz ki kell húzni, majd újra bedugaszolni. Ha csak alkalmanként kell a kiegészítő erősítés, mint pl. gyerekszobába, vendégszobába, stb…, akkor tökéletes választás az extender.

Amennyiben fix telepítésű és megbízható kiegészítő WIFI jeladók szükségesek, úgy ennek megfelelő AP-kat, azaz acces pointokat kell telepíteni a routertől távolabbi pontokban. Ezekből több berendezés is elhelyezhető, így nem csak egy nagyobb lakásban, munkahelyen, de akár panziókban vagy irodaházakban is megfelelő megoldás lehet, Ezeket azonban fizikai vezetékkel össze kell kötni és minden berendezéshez ~230V feszültségű hálózati áramforrást is biztosítani kell! Tehát ezt a hálózatot is előre célszerű megtervezni és a vezetékek elrejtéséhez szükséges védőcsöveket szintén ki kell előre építeni! Utólagosan csak falon kívüli nyomvonalvezetésre van lehetőség. Az ilyen hálózat kialakításánál fontos, hogy az IP-kiosztást kizárólag csak a központi routerünkre bízzuk és a többi “erősítő” AP-nél a DHCP-t inaktiválni szükséges. Egyéb esetben IP-ütközés fordulhat elő és e miatt az érintett eszközök elérhetősége a router által tiltva lesz.

switch

A hagyományos PC-khez (személyi számítógépekhez) és egyéb fixen telepített hálózati eszközökhöz, mint pl. nyomtatókhoz WIFI kapcsolat helyett sokkal előnyösebb fizikai vezetékes összeköttetés kiépítése. Amennyiben egy helyen több ilyen berendezés található, úgy oda hálózati switch, azaz egy elosztó elhelyezése szükséges. Az AP-kra és switchekre ugyanúgy érdemes figyelni, hogy gigabites sebességűek legyenek, ha korszerű hálózat kiépítése a cél.

rj45

A fizikai vezetékekről is kell még ejteni néhány gondolatot! Hisz a modem és a router között, ill. a router és az AP-k, switchek és a fixen telepített hálózati eszközök között a LAN-hálózat biztosítja az internetes letöltés gyorsaságát, ill. az egymás közötti megbízható kommunikációt. Tehát fontos, hogy ez is korszerű legyen. Gigabites, azaz korszerű hálózati eszközök esetén legalább cat5e UTP típusú kábellel érdemes vezetékeznünk. A belső hálózat gerincét, azaz router-acces pointok-switchek között azonban mindenképpen cat6-tal célszerű kialakítani, hisz itt az egyes eszközök adatforgalma halmozottan jelentkezik. A vezetékek mellett az un. RJ45 UTP csatlakozók szakszerű bekötése és felerősítése is fontos feltétel, hogy a vezetékeknek ne ezek legyenek a hibaforrásai. Mivel a csatlakozókat nem gyárilag, hanem a helyszínen lehet csak krimpelni a vezetékek végeire – így nagyon fontos, hogy a helyes bekötéseket azután speciális műszerekkel leellenőrizzük. Egy helytelen, összekevert érsorrendű bekötés vagy csak éppen elégségesen érintkező vezetékvég esetén előfordulhat, hogy a tényleges hálózati adatsebesség alul marad a vártnál.

Tehát a fentiek miatt, ha wifi problémát tapasztalunk, egyáltalán nem biztos, hogy az okozza a problémát. Egy hálózat minden elemének legalább olyan jó minőségűnek kell lennie, mint amit elvárunk a teljes hálózatunktól. Tehát az un. “leggyengébb láncszem”-et kell keresnünk, ill. elkerülnünk. Ha a fenti szellemben szeretné hálózatát kiépíteni és ehhez segítségre van szüksége, úgy ajánljuk szakértelmünket. Kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot!

/net/